Zero Waste

Zero Waste dosłownie oznacza „brak śmieci”, pojęcie to jest jednak znacznie szersze. To świadomy styl życia, dbałość o generowanie jak najmniejszej ilości śmieci i przemyślane używanie zasobów naturalnych.
W konsekwencji dbamy o kondycję naszej planety i środowiska naturalnego.

Czy życie w stylu Zero Waste jest trudne?

Przed śmieciami nie uciekniemy, ale możemy produkować ich zdecydowanie mniej!
To kwestia świadomych, codziennych decyzji oraz umiejętności planowania. Gdy wychodzimy do sklepu zabierzmy ze sobą płócienną torbę, rezygnując tym samym z foliowych jednorazówek. Jeżeli kupujemy materiały sypkie – pomyślmy o zabraniu własnych słoików lub pojemników. Świadomie rezygnujmy z plastikowych, gotowych opakowań.

Co z wodą i energią?

Oszczędzajmy! Przykładowo wodę deszczową można zbierać i używać jej do podlewania roślin, oszczędzając tym samym wodę z kranu – ta przecież w wielu miejscach nadaje się do picia.
A co ze śmiećmi?

Materiały organiczne kompostujmy – zamienią się w dobry nawóz i nie będą dodatkowym elementem składowisk odpadów.
Plastikowe butelki, pudełka można często kreatywnie wykorzystać – ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Rowery, laptopy, zegarki – naprawiajmy, pamiętajmy że kupione rzeczy są nowe tylko przez chwilę.
Dbajmy o to co już posiadamy.

Idea Zero Waste jest na tyle obszerna, że ustalono zasady 5R. To one pomagają nam świadomie postępować ze śmiećmi i minimalizować ich ilość.

Zasady Zero Waste – 5R

Refuse (odmawiaj) – zasada ta opiera się ona na redukcji i ograniczaniu produkcji odpadów, a co za tym idzie – zwiększeniu świadomości społeczeństwa o narastającym problemie nadmiernej produkcji rzeczy, które są nabywane w sposób nieprzemyślany przez konsumentów.


Reduce (ogranicz) – w praktyce oznacza to jedno z najważniejszych, a zarazem najprostszych działań, czyli zastanowienie się, zwłaszcza w trakcie zakupów, czy dane przedmioty są nam faktycznie niezbędne. Najważniejsze jest zmniejszenie ich ilości, czyli ograniczenie konsumpcji niepotrzebnych produktów, unikanie zbędnych rzeczy i towarów nadmiernie opakowanych i jednorazowych, które szybko stają się śmieciami.


Reuse (użyj ponownie) – niektóre produkty nawet te sprzedawane i projektowane jako jednorazowe, można ponownie użyć, bez zbytniego ich przetwarzania. Zmniejsza to konieczność kupowania kolejnych towarów, a co za tym idzie powstawanie kolejnych odpadów. Ponadto, zasada ta przypomina, że można użyć wykorzystane już przedmioty w inny, kreatywny sposób, co wydłuża ich życie i wzmacnia postawę produkcji mniejszej liczby odpadów.


Recycle (segreguj) – czyli poddawanie odpadów procesowi recyklingu. Coraz więcej osób prywatnych, ale też i firm segreguje odpady zgodnie z wytycznymi dzieląc je na podstawowe: papier, plastik czy szkło. Co istotne, powstaje coraz więcej firm, które zajmują się gospodarowaniem odpadów – dzięki nim znaczna ilość odpadów nie trafia na dzikie wysypiska śmieci.


Rot (kompostuj) – oznacza przetwarzanie organicznych odpadów, zwłaszcza tych kuchennych, które stanowią od ¼ do ½ wszystkich domowych odpadów. Kompostowanie przemysłowe czy przydomowe jest odpowiedzią na problem zanikania gleb i stepowienia znacznych obszarów Polski. Oczywiście, jeśli ktoś wybiera kompostowanie przydomowe, to warto, by tak pozyskany nawóz użył do produkcji żywności, choćby ziół, kiełków czy pomidorów, bo zaoszczędza w tym wypadku także paliwo, zużywane do przewożenia zarówno odpadów, jak i produktów do sklepów.


Do 5 głównych zasad można dodać także inne jak repair (naprawiaj), rethink (przemyśl na nowo), czy recover (odzyskuj), ważne by do wszystkich tych zasad podchodzić świadomie i odpowiedzialnie, uczyć się i sprawdzać, które rozwiązania odpowiadają naszym potrzebom.

Zero Waste